Historien om deg
Dec 06, 2022Vi mennesker er naturlige historiefortellere, og historiene vi forteller om oss selv, er med å skape hvem vi er.
Det er ikke sikkert du er det bevisst, men av alle de hendelsene og opplevelsene du har i livet ditt, er det noen få du velger å fokusere på. Både når du tenker på deg selv, og når du forteller om deg selv til andre.
Summen av alle disse historiene er med på å definere hvem du er. De blir et slags filter som du ser verden gjennom.
Du trekker til deg opplevelser som «matcher» dine historier – bildet du har av deg selv – og filtrerer ut andre.
Det kan for eksempel være historien om at du ikke er flink med penger. Du var ikke god i matte på skolen, du har gjort en del økonomiske tabber i livet ditt, ergo er dette her med penger noe du bare ikke kan.
Men hva om det ikke er sant?
Et mektig spektrum av liv
For under alle disse historiene finnes essensen av det hele: Deg. Du er kjernen. Og du er sterk. Kanskje mye sterkere enn du er vant til å tro, eller gir inntrykk av å være.
Ikke at du nødvendigvis er et mattegeni, men hva er det egentlig som tilsier at du ikke er noe flink med tall? Hva om du leter godt i minnene dine – ligger det ikke også noen positive pengehistorier der? Hva om du tok et lite lynkurs hos en du kjenner, som har peiling, og plutselig ble en som kunne ett og annet om økonomi?
Historiene vi forteller – og av og til gror oss helt fast i – kan faktisk endres eller byttes ut. For de er bare én av kjempemange historier. Mens du er et mektig spektrum av liv.
Helt eller offer?
Noen historier kan imidlertid illustrere godt hvem vi er, eller de kan være med på å bygge oss opp og styrke oss.
Tenk for eksempel på hvordan du forteller barna dine om et menneske du er ekstra glad i. En oldemor eller bestemor. Det er en historie – men den kan være illustrativ og inspirerende, si noe større om hvem dette menneske er eller var.
Tenk hvordan du snakker om deg selv? Trekker du frem feilene og det negative eller har du fokus på mulighetene og det positive?
En historie kan både være oppføftende og inspirende, men den kan også dempe gløden vår og trekke oss lenger bort fra den vi egentlig er. Det som bestemmer er ordene du bruker.
Hvis du har lyst til å bli bedre kjent med deg selv, kan du starte med å lytte til historiene du forteller om deg selv.
Spør deg selv:
- Er jeg en helt eller et offer i historiene om meg selv?
- Er disse historiene 100 % sanne (har jeg bevis?), eller tolker jeg noe inn i dem?
- Styrker historiene det livet jeg ønsker meg, eller er det motsatt; de driver meg lenger bort fra det jeg vil ha?
- Hva mister jeg hvis jeg slutter å fortelle disse historiene?
Det siste punktet er viktig. Vi er ofte redde for å slippe det som holder oss tilbake …
Kanskje tiden er inne for å gi slipp på noen av historiene og tankene du har om deg selv og skape nye, gode historier?